torstaina, marraskuuta 08, 2007

Epäusko

Ehkä minä sitten olen naivi kun ajattelin ettei tuollaista voi tapahtua Suomessa. Että miten kellään voi niin pahasti päässä vipata, että koululle ammuskelemaan. Mutta kaikki siis on mahdollista, ne pahimmat pelot ja niin edelleen.

Syitä ja syyllisiä ja kukkahattutätejäkään tässä nyt on tietysti ihan turha etsiä, esittää tai olla esittämättä. Silti kaikilla meillä on oikeus omaan, sekavaankin mielipiteeseen tapahtumasta. Minusta on vähän vaikea ymmärtää melko laajaa kyynisyyden pukuun puettua median toimien taivastelua, että kuinka tietoa tuli joka tuutista ja millaisetkohan ovat otsikot ja missä vaiheessa tulee koulutovereiden kertomukset (näkyvät jo verkkolehtien etusivujen mukaan tulleet), samaten kuin addressien, liputusten, hiljaisten hetkien ja kynttilöiden sytyttämisen halveksinta. Kyllä median nämä täytyy raportoida, kuviot vaan on veivattava läpi vaikka nerot netissä olisivat kaiken materiaalin jo ensiksi nähneet ja raportoineet (joo, luin minäkin niitä eilen). Kyllä tämä nyt vaan on jauhettava ja purettava, ne ketkä eivät halua lukea tai osallistua, olkoon lukematta, kirjoittamatta ja kommentoimatta.

Mutta siis, mikä ihme voi saada nuoren miehen päähän tuollaiset yli-ihmiskuvitelmat? Mikä niitä voi ruokkia? Ja voiko se johtua ulkopuolelle jäämisestä ja kiusatuksi tulosta? Silloinhan "syyllisiä" löytyy ihan kaikkialta. Suurin syyllinen on tietysti se joka aseeseen tarttui, mutta hei kamoon, pakkohan yhteiskunnassa, ympäristössä ja muissakin ihmisissä jotain kummallista täytyy olla, vai miten muuten voi joku noin paljon vihata esim. tyhmyyttä ja demokratiaa? Vaikka kauheat ajatukset päähän voivat tietysti mennä ilman väkivaltaisia elokuvia ja pelejäkin, niin kyllä se niistä matkittu kuvitus näytti kuvottavalta uutislähetyksissä, lehtikuvissa ja taltioiduissa nettilöydöissä. Kaikki ruokkii kaikkea ja kaikki ei selviä ja aina joskus jossakin joku saattaa kilahtaa. Tämäkö vaan on hyväksyttävä, eikö mitään voida tehdä millekään missään?

Saisiko sitä vietyä itsensä ja perheensä ainakin marraskuuksi jonnekin turvalliseen lämpimään koloon pois pahasta maailmasta ja sen vaatimuksista?

Ei kommentteja: