keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Arvosananmetsästystä siansaksaksi

Alkaa kuulkaa pikkuisen ottaa päähän tämä kansainvälistyminen. Kohta koen oikeesti huolta suomen kielen puolesta. Kun jostain kumman syystä niin monet kurssit pitää järjestää englanniksi, sehän on bisneksen ja kaiken muunkin kieli nykyisin. Lopputulema on sitten sellainen, että eri puolilta maailmaa eri äidinkieltä puhuvia ihmisiä ovat syystä tai toisesta kokoontyneet yhteen oppimaan ja englanniksi. Luennoitsija, ehkä ja parhaassa tapauksessa, puhuu hyvää, selkeää ja kaunista englantia, mutta yleensä ainakaan suurin osa osallistujista taas ei. Siellä sitten yhdessä yritetään ymmärtää käsitteillä olevia asioita ja toisiamme. Ja keskustella pitäisi! Pyytää selvennyksiä ja tarkennuksia! Kirjoittaa raportteja etu- tai jälkikäteen, kerrata käsitellyt asiat omin sanoin ja kuvata kytkökset muihin. Helppoa kuin heinänteko!

Yhdelle broken englishillä käydylle kursille on tässä tullut laadittua "reaktiopapereita". Ainut aito reaktio olisi ehkä että miksi ihmeessä. Koko aihepiiri on melko kaukana, käsiteltävä materiaali erittäin vaikeaa ja teoreettista, en ymmärrä yhteyksiä - ja niin joo, on pakollinen kurssi. Tai siis yksi valinnaisista pakollisista, mutta muut olisivat vielä kauempana omasta aineestani. Arvosanat tähän mennessä ovat olleet asteikolla 6-7/10. Ihan tarpeeksi hyvät, ja suoraan sanottuna melkein nekin jo nolottaa, tuotoksiin on vain suunnilleen listattu mitä käsiteltiin ja vain pari omaa kommenttia. Mutta kun kaikki aika menee sanakirjan kanssa tankkaamiseen! Missä syntyy aika oivalluksille ja yhteyksien luomiselle, kun kaikki energia menee siihen että suurin piirtein pysyisi kärryillä siitä mitä oikein yritetään konseptualisoida?

Kyllä minä ymmärrän että kansainvälinen pitää olla ja ammatillista ja akateemista keskustelua on käytävä myös muilla kuin äidinkielellä. Mutta siinä sitten vivahteet katoavat ja merkitykset hiljalleen muuttuvat. Mitä luulette, katoaako suomen kieli kohta kokonaan, tai siirtyy vain "kyökkikieleksi"ja kaikki arkitoimien ulkopuoliset asiat hoidetaan englanniksi?

Ei kommentteja: