sunnuntaina, syyskuuta 28, 2008

Kierroksia ennen vaaleja

On ollut niin kivaa ja kiirettä, ettei bloggaaman ehdi. Mutta onneksi taas on löytynyt nillittämistä!

Jossain vaiheessa, salakavalasti, vaivihkaa, ovelasti ja en tiedä miten, täällä Espoossa on päiväkotien ja koulujen ruokahuolto ulkoistettu ja kilpailutettu ja voiton vei Sodexho (en yhtään tiedä onko tuo korrekti kirjoitusasu, enkä oikeastaan edes välitä). Asiasta tuli joku lappu kotiin jossain vaiheessa, ja ohitin sen vain olankohautuksella. No nyttemmin onkin käynyt ilmi että hommahan kusee ja pahasti. Meidän pojan päiväkodissa eniten tökkii kuulemma erikoisruokavaliot, ennen kun oli oma keittäjä hän jaksoi pitää kirjaa ja muistaa kenelle ei joku aines sopinut, ja modasi sitten annoksia tarvittaessa siten, että kaikille oli tarjolla edes suunnilleen samannäköinen ateria. Nyttemmin jostain keskusvarastosta kun ruuat tuodaan, tuollaiseen ei luonnollisestikaan ole mahdollisuutta, vaan allergioista kärsivät saavat sitten jotain erilaista erinäköistä ruokaa, ja jokainen lasten kanssa tekemisissä ollut tietää että se nyt pahinta mitä voi tapahtua: miksi noilla on TOLLASTA ja mulla TÄLLASTA, haluun SAMAA KUIN MUILLAKIN.
Paikallislehti Länsiväylän jutun mukaan lisäksi ruokia on monesti tarjolla liian vähän, ne ovat liian haaleita ja tulevat liian myöhään. Just joo. Kenen välkyn idea tämä oli? Kannattiko kilpailutus? Julkinen sektori ei tätä niinkuin pystynyt hoitamaan vai?
Helskutti. Onneksi on vaalit tulossa, ja juuri nämä asiat ovat niitä mistä siellä pitäisi voida päättää. En tosin kuolemaksenikaan muista, että viimeksi äänestäessä kukaan olisi pihahtanutkaan että "tarkoitus olisi sitten ulkoistaa lasten hyvin toimiva ruokahuolto". Kuka perhana näitä oikein suunnittelee, ja miten tällaiset nuijitaan läpi ilman että kukaan älähtää?

Olen oikeesti vihainen nyt. Kaikki puhe "julkisen sektorin tehostamisesta" tuntuu käytännössä olevan sitä hölmöläisten matontekoa. Onko suurin osa äänestäjistä ja heidän valitsemistaan kunnanvaltuuteista tosiaan sitä mieltä, että kaikki vaan sujuu paremmin yksityisen tahon hoitamana? Arvatkaa mitä: ei suju, uskokaa jo! Vai onko jollakin osoittaa jostain joku päinvastainen esimerkki?

Seuraavassa postauksessa haukun varmaan vaalikoneet, tähän mennessä olen leikkinyt vasta maikkarin koneella, ja se oli suuri kärsimys ja vitsi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Karmeeta. Ei voi nyt oikein mitään muuta sanoa. Päiväkotiruokailu on oikeesti tärkeää kasvamisen, hyvien tapojen ja ihmisenä olemisen opettelun kannalta. Paljonkohan tuossa edes säästettiin? Ja missä näistä "säästöistä" joudutaan vielä maksamaan ...

Minä en ole vielä vaalikoneisiin uskaltanut, vaikka varmaan pitäisi. Löysin yhden tutun ehdokkaan, joka suunnilleen täyttää meikäläisen kriteerit, äänestän varmaan häntä. Pääasia että menee ääni oikealle puolueelle.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä tästä Sodexhon tapauksesta, se on pielessä. Kannatan ulkoistamista silloin kun se on järkevää. Jokainen joutuu niin kotona kuin duunissakin miettiämään, mikä kannattaa tehdä itse ja mikä ostaa, ei siihen mitään itsestäänselvää sääntöä ole.

Minusta tässä on fundamentaalimpikin ruokaongelma. Jostain syystä aikuiset käyttävät syömiseensä 10-15 euroa päivässä, mutta lapsille tarjotaan päiväkodeissa ja kouluissa minimihintaista sapuskaa. Miksi? Kuka on näin halunnut? Pahoin pelkään, että syy on siinä, että kun budjetteja kiristetään, palkoista ei voi joustaa, joten esim. materialikuluista ja siis ruokakuluistakin joustetaan aina ensin.

Ratkaisu on, että a) budjetit kohdalleen ja b) jos budjetti on jonkun mielestä liian pieni (niin kuin se aina on), sitä ei silti voi allokoida vain palkkoihin ja jättää muut momentit surkean pieniksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kukkis, juuri noin. Ja jos hyvä ehdokas on jo tiedossa, miksi vaivautua vaalikoneisiin? Mulla ei ole vielä ehdokkaasta hajuakaan, joten kaikki keinot on käytettävä.

Niinpä, hyvä anonyymi, nyt jääkin ihmeteltäväksi se, että milloin se ulkoistaminen olisi järkevää, ja mikä juuri julkisella sektorilla olisi sellaista mitä ei kannattaisi tehdä itse. Ainakaan vain tehokkuutta, yksikköhintaa ja "suurtuotannon etuja" kyttäämällä ei pitkän tähtäimen etuja helpolla synnykään.
Tuo mitä sanoit lasten ruuan hinnasta on kyllä totta. Minä kyllä olen sitä mieltä että keittäjät, siivoojat ja kaikki muutkin työntekijät ovat palkkansa ja palkankorotuksensa ansainneet ja pitää budjetteihin sisältää, jos tilanne tosiaan alkaa näyttää siltä ettei rahat riitä, täytyy ruveta tekemään raskaita priorisointipäätöksiä (sanoiko joku Länsimetro tai uusi teatteritalo) tai vaikka nostettava veroja, eikä tingitä palveluista ja palveluita tuottavien palkoista. Sodexhon voitoista sen sijaan ei ole niin väliksi!